Julie is een bitch


Momenteel draait er wat NS-propaganda om de OV-chipkaart door onze strot te duwen. Men hoopt bij de spoorwegen duidelijk op het Stockholm Syndroom bij de reizigers: maak ze afhankelijk van een martelwerktuig en ze gaan er vanzelf van houden. Het minste wat de NS in zo’n geval zou kunnen doen, is reclame maken die ergens op slaat. Helaas faalt de NS hierin alsof het een normale doordeweekse spoorwijziging op Utrecht CS tijdens een normale doordeweekse stroomstoring betreft.

De boodschap van de reclame is simpel: kom op tijd, dan haal je de trein. O nee, wacht even.

Men wil duidelijk maken dat het veel makkelijker is om met de OV-chipkaart te reizen dan met het ‘ouderwetse’ treinkaartje. David haalt zijn kaartje met ‘swagger’ langs het poortje, Latifah en Rashid maken duidelijk dat allochtonen ook welkom zijn met een OV-chipkaart, Ruben vertegenwoordigt de altijd druk-druk-druk babyboomgeneratie en mevrouw Jaspers doet de bejaarden representen. Iedereen kan OV-chippen! En dan komen Romero en Julie, een naamgeving die duidelijk moeten maken dat hun relatie bij voorbaat al kansloos is.

Julie heeft de OV-chipkaart en loopt dus met gemak door de poortjes. Romero vond zichzelf echter altijd te cool voor de OV-chipkaart en moet zich dus haasten om nog een kaartje te kopen. Uiteraard staat bij het automaat net een bejaarde (niet mevrouw Jansen) zijn OV-chipkaart op te laden, dus dat duurt veel te lang. Een bejaarde een OV-chipkaart laten opladen is namelijk net zo makkelijk als hem vragen Red Dead Redemption uit te spelen in een week. Uiteindelijk sprint Romero met zijn kaartje richting het perron, waar de deuren van de trein voor zijn neus dicht gaan en hij beteuterd afscheid moet nemen van Julie.

Wat een bitch!
Pardon?
Je hoorde me wel. Julie is een bitch. Ze had ook gewoon een half uur kunnen wachten en samen met Romero de volgende trein kunnen nemen. Ze staan op een behoorlijk groot station en nemen de intercity, dus de kans is groot dat die elk half uur gaat. Waarom instappen en Romero op het perron achterlaten? Dat betekent niets meer en niets minder dan dat Julie een egoïstische vrouw is, iemand die eigenbelang altijd voor de liefde plaatst. Terwijl in versie 1.0 van dit verhaal Romeo en Juliet liefde juist lieten voorgaan op eigenbelang, zelfs als daar de dood op volgde. Kortom, die Julie is een ordinaire bitch. Zij verdient een eerlijke jongen als Romero niet. En Romero is eerlijk, absoluut. Hoe we weten dat Romero een eerlijke jongen is? De poortjes staan tijdens de hele commercial gewoon open. Hij had ook kunnen zwartrijden. Maar nee, hij is eerlijk. Hij koopt een duur kaartje. En dat is de prijs die hij moet betalen om er achter te komen dat Julie hem eigenlijk niet verdient.